Beren op de weg: het Nederlandse curriculum levensbeschouwing

“Levensbeschouwing wordt bijvoorbeeld een probleem.” Ik hang aan de telefoon met de afdelingsleider VWO bovenbouw van de Eindhovense school van de kinderen. En nu blijkt godsdienst een van de dingen die in 2027 de terugkeer van mijn dochter in 5 VWO lijkt te gaan dwarsbomen.

Dat zit zo: de school van mijn kinderen is op papier katholiek. Daar merk je in de praktijk geen donder van, alleen dat ze levensbeschouwing als vak krijgen. Daar krijg je op je diploma een punt voor, dat een combinatie is vier onderdelen – CKV, het profielwerkstuk, nog iets en levensbeschouwing. Als we uit Korea terugkomen, heeft mijn dochter de lessen levensbeschouwing uit de vierde en de eerste vier maanden van de vijfde gemist. Nu zou je denken dat je daar vrijstelling voor kan krijgen, zeker als je in Korea een soortgelijk vak hebt gehad. Maar zo eenvoudig is het niet: om een Nederlands diploma te krijgen, moet je ook braaf het Nederlandse curriculum hebben doorlopen. Wat in de praktijk meestal betekent dat je het vak vanaf de vierde helemaal moet inhalen.

Geen Gandhi, wel Bonifatius

Datzelfde geldt voor een vak als geschiedenis. Al krijgen ze in Korea misschien de meeste geweldige lessen over wereldgeschiedenis en Koreaanse geschiedenis, het telt allemaal niet mee. Je moet voor het eindexamen het complete Nederlandse curriculum doorlopen hebben. Dus Gandhi telt niet, Bonifatius wel. “Een exact vakkenpakket geeft minder aansluitingsproblemen”, tipt het afdelingshoofd. Hij vertelt dat mijn dochter in de vijfde in mag stromen, dan min of meer zelfstandig als een dolle van alles moet inhalen tijdens het lopende jaar, en dat dan aan het eind van het jaar gekeken wordt of ze ver genoeg is gekomen om examen te mogen doen. “Dat gaat moeilijk worden. De overgang van Engels naar Nederlands is alleen al wennen. Maar aan het eind van dat jaar kan ze de vijfde dan natuurlijk ook gewoon overdoen”, aldus de afdelingsleider. Dat betekent dus een jaar vertraging.

Geitenpaadjes

Dus bespreken we de geitenpaadjes. In 5VWO instromen, en dan bij het volwassenenonderwijs 5 en 6 VWO in een jaar doen. Zo ontloop je de godsdienstproblemen. Misschien een overstap naar een openbare school. Misschien de internationale school in Eindhoven.

Geen zin

Als het aan mijn dochter ligt, is net als haar zus instromen in 4 VWO misschien nog wel de beste keus. Dan krijg je de lesstof gewoon vanzelf. “En ik heb echt geen zin om hard te werken”, zucht ze. Maar ik kan me er nog niet zomaar bij neerleggen dat het Nederlandse schoolsysteem zo rigide is dat twee jaar privéonderwijs leidt tot zittenblijven. Dus de komende tijd onderzoek ik de geitenpaadjes. Om waarschijnlijk uit te komen bij een instroom zonder gedoe en stress in 4 VWO. Hoe erg is een jaartje extra school nou helemaal. En dan is hun levensbeschouwing tenminste netjes op orde.