Spitsbergen: het verschil tussen vriezen en dooien

In 2008 reisde ik als freelance journalist naar Spitsbergen. Ik kwam daar terecht via ganzenonderzoeker en hoofd van het Nederlandse poolstation Maarten Loonen. Ik sprak hem voor een interview in het AD, en vroeg of ik niet eens mee kon naar die mooie poolwereld waar hij zo duidelijke verliefd op was. Dat bleek te kunnen.

Anouck Vrouwe op SpitsbergenIk verbleef een week in onderzoeksdorp Ny-Ålesund, en een week in de hoofdstad Longyearbyen. Het resulteerde in een reeks verhalen. Ik schreef natuurlijk over Loonen, over de zadenkluis in het ijs – waarin plantenzaden voor de eeuwigheid worden opgeslagen, over waarom vogels op Spitsbergen broeden terwijl het er zo onherbergzaam is, over het mislukte steenkoolavontuur van de Nederlanders in de jaren 20, en over de pracht en de gevaren van poollicht.

Wat me het meeste is bijgebleven, zijn de verhalen hoe het opwarmende klimaat het eiland verandert. Van de imposante gletsjers wordt steeds een stukje opgeknabbelt. Wie er even komt kijken, zoals ik, is diep onder de indruk van al het ijs. Maar wie er ieder jaar komt, zoals Loonen, ziet de veranderingen. Hij legde uit waarom klimaatverandering juist op Spitsbergen zo’n grote invloed heeft: “Stel, er komt een graad bij. Dan is het in Nederland bijvoorbeeld 10 in plaats van 9 graden. Veel soorten kunnen daar gelukkig tegen. Hier op Spitsbergen betekent een graad erbij geregeld het verschil tussen vriezen en dooien. Dat maakt de impact van die graad  opwarming op de natuur hier veel groter.”

 

Anouck Vrouwe in Ny-Ålesund
Anouck Vrouwe in Ny-Ålesund
Gletsjer op Spitsbergen die uitmondt in zee
Gletsjer die uitmondt in zee
Poolvosjes
Poolvosjes
Observatorium voor het poollicht
Poollicht-observatorium
Pooldorp Ny-Alesund
Nederlands Poolstation
Coördinaten Ny-Ålesund
Coördinaten Ny-Ålesund
Bioloog bezigt met samples ganzenbloed
Bloedonderzoek bij ganzen: hoe actief is hun immuunsysteem? Op Spitsbergen is weinig voedsel, toch komen er ganzen broeden. Mogelijk omdat er weinig virussen zijn, en hun energieslurpende immuunsysteem dan op een laag pitje kan.

 

 

 

 

 

 

Ganzenonderzoek op Spitsbergen. De jonge ganzen worden geringd met gekleurde ringen met een code erop, zodat ze ook op afstand te identificeren zijn.
Ganzenonderzoek op Spitsbergen. De jonge ganzen worden geringd met gekleurde ringen met een code erop, zodat ze ook op afstand te identificeren zijn.